Boj o místo ve spíži: Jak vznikla kostka cukru a co dalo jméno šunce Zvonařka?
Jen málokterý pivovar ve střední Evropě se může pochlubit tak dlouhou tradicí, jako ten třeboňský, který byl založen už roku 1379. Zdejší Regent získal za dobu své existence nemálo ocenění. Jen mezi lety 1886–1887 přitom firma dokázala vyprodukovat neuvěřitelných 50 000 hektolitrů a k roku 1914 tento objem dokonce zdvojnásobila. Léta Páně 1888 navíc pivovar obdržel na výstavě v Bruselu diplom od samotného belgického krále.
Mezi nejstarší v Evropě patří i Krušovice, nicméně velké oblibě se ve zmíněném období monarchie těšil také Březňák. Jedná se o tradiční české pivo, jehož historie sahá až do roku 1753. Jméno ovšem nemá jen podle obce Velké Březno, to rovněž souvisí s měsícem březnem, kdy se vařily velmi kvalitní ležáky. Zdejší výroba je spojena s řadou osobností, ovšem tou nejvýznamnější byl bezpochyby hrabě Karel Chotek, dědeček slavné Žofie Chotkové. To její manžel František Ferdinand d´Este jistě preferoval jinou provozovnu. Jeho jméno totiž nese pivovar Ferdinand založený roku 1897, který byl nejmodernějším v celém Rakousku-Uhersku.
Bílý jed a šunka z Vinohrad
Roku 1831 byl založen cukrovar v Dobrovici, který proslul výrobou takzvaných kubesů – speciálně vařených a sekaných kostek cukru, jež byly velmi žádaným artiklem i u panovnických a šlechtických dvorů po celé Evropě. Mluvíme-li však o kostce cukru, všem se nám vybaví především Dačice. V první polovině 19. století se totiž sladká pochoutka expedovala ve formě nepraktických homolí, které se špatně balily, snadno poškodily a bylo téměř nemožné odseknout správné množství. Navíc při řezání vznikalo mnoho odpadu a při neopatrné manipulaci hrozil i úraz.
Právě to se prý stalo paní Julianě Radové, která se proto obrátila na svého muže a další úředníky dačické rafinerie a sama navrhla, aby se cukr raději vyráběl ve formě kostek. Spoluvlastníci firmy bratři Dahlbergové vynález v roce 1843 jednoznačně podpořili. Nejen díky tomu to pak české země monarchii řádně osladily.
TIP: Správný Čech říká šiška: První knedlíky se dělaly z drštěk a račího masa
Název slavné šunky Zvonařka ve skutečnosti není odvozen od části Brna, ale od bývalého statku na pražských Vinohradech. Právě tam uzenář Antonín Chmel postavil první závod nového typu – měl moderní kotelnu, udírnu a sklady. Zajímavým místem pak byla takzvaná gurmánská výstavka, kde se návštěvníci mohli seznámit se sortimentem a samozřejmostí se stala i restaurační ochutnávárna.
-
Zdroj textu