Výzkum varuje: Průmyslová jídla mohou souviset s časnějšími úmrtími

Průmyslová jídla bývají dobrá a praktická. Lidskému zdraví ale zrovna nepřidají...
21.05.2019 - Stanislav Mihulka


Průmyslově intenzivně zpracované potraviny (anglicky „ultraprocessed foods“) jsou v poslední době stále oblíbenější. Odborníci ale varují, že taková jídla mohou ohrožovat naše zdraví. Předešlé studie zjistily, že průmyslové potraviny mohou zvyšovat riziko obezity, vysokého krevního tlaku a rakoviny. Nový výzkum z Francie dospěl k tomu, že konzumace průmyslových jídel možná celkově zvyšuje riziko časnějšího úmrtí.

Podobné výzkumy bývají citlivé, zvláště pro výrobce takových potravin. Proto badatelé zdůrazňují, že nejde o jednoznačný důkaz, nýbrž souvislost, která si zaslouží další výzkum. Ve své studii analyzovali data o více než 44 tisících lidech žijících ve Francii, starších 45 let. Účastníci výzkumu po dobu 7 let detailně zaznamenávali, co měli předchozí den k jídlu. Během této doby celkem asi 600 účastníků výzkumu zemřelo a vědci hledali spojitosti mezi úmrtími a stravou. Výzkum ukázal, že intenzivně průmyslově zpracované potraviny tvoří průměrně asi 30 procent jídelníčku všech účastníků výzkumu.

TIP: Ztužený tuk zabíjí: Stát New York funguje jako obří laboratoř

Průmyslově zpracovaná jídla obsahují celou řadu složek, které mohou ovlivnit lidské zdraví, od nevyzpytatelné soli a tuků, až po nejrůznější umělé příchutě, barviva, sladidla či emulgátory. V dnešní době se takto průmyslově vyrábějí například zmrzliny, bonbony a jiné sladkosti, moučníky, energetické tyčinky, zpracované masné výrobky nebo instantní potraviny. Výsledky výzkumu sice ještě bude nutné důkladně ověřit v jiných oblastech a na větších souborech dat, ale zatím to vypadá, že každých 10 procent průmyslových potravin v jídelníčku zvýšilo pravděpodobnost úmrtí během uvedeného sedmiletého období výzkumu o nemalých 14 procent. Nejlepší ochranou je jako vždy v podobných případech pestrá strava.

  • Zdroj textu
  • Zdroj fotografií
    Diliff / Wikimedia Commons

Další články v sekci