Brusinky a citrusy nabízejí skvělou ochranu čerstvých potravin proti virům
Čerstvé potraviny jsou v řadě ohledů prospěšné našemu zdraví. Mají ale také svá rizika, jako je například možnost kontaminace choroboplodnými zárodky. Mohou to být třeba noroviry, známí původci „střevních chřipek“, které mohou mít i těžký průběh. K nákaze těmito viry často dochází kvůli ovoci nebo zelenině, které kontaminovala znečištěná voda.
Kvůli norovirům a dalším infekcím by bylo dobré čerstvé potraviny dezinfikovat. To ale není úplně snadné. V dnešní době se k těmto účelům používá například gama záření nebo rentgenové záření. Problém je ale v tom, že ke zničení všech virových částic je nutné používat vyšší dávky záření, které mohou zhoršovat kvalitu čerstvých potravin.
TIP: Co udělat pro snížení vysokého tlaku? Oblíbit si brusinkovou šťávu
Kanadští odborníci nedávno vymysleli směs z přírodních látek, kterou tvoří brusinková šťáva a extrakt z citrusu. Tato směs je zdravotně nezávadná, bez problémů poživatelná a lze ji nastříkat či natřít přímo na čerstvé potraviny. Experimenty ukazují, že tato brusinkovo-citrusová směs zničí viry na povrchu potravin. Pokud se směs aplikuje v malém množství, postačí následně pro ošetření potravin použít mnohem nižší dávku záření.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografiíCC0 Creative Commons