Zdraví v zelenině: Látka z brokolice chrání mozek před schizofrenií
O zdraví prospěšných účincích brokolice kolují doslova legendy. Ve Spojených státech je brokolice jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Není proto divu, že ji vědci zkoumají ze všech možných pohledů.
Zelený zázrak
Pány ve středním a vyšším věku bude jistě zajímat, že brokolice (ale i například květák) má mimořádně pozitivní vliv na snížení rizika zhoubné rakoviny prostaty. Konzumace této zeleniny v organismu způsobuje vyšší produkci proteinu thioredoxinu, který chrání buňky srdečního svalu. Nedávný výzkum amerických vědců a lékařů ukazuje, že brokolice je mimořádně prospěšná i pro lidský mozek…
Poslední dobou se ukazuje, že lidé postižení schizofrenií nebo dalšími psychickými poruchami, mají často mozek v chemické nerovnováze. Mimo jiné je v jejich mozku příliš nízká hladina glutamátu, který hraje velmi významnou roli v přenosu nervového vzruchu mezi nervovými buňkami.
Američtí badatelé teď zjistili, že s chemicky rozhozeným mozkem a hlavně s nedostatkem glutamátu může pomoct právě brokolice. Tato po všech stránkách komplikovaná zelenina totiž obsahuje velké množství sulforafanu, látky ze skupiny isothiokyanátů, jejíž konzumace prokazatelně zvyšuje obsah glutamátu v mozku.
TIP: Jedna porce salátu denně zpomalí stárnutí mozku až o 11 let
Zoufat si ale nemusíte ani v případě, že brokolice není favoritem vašeho jídelníčku - sulforafan lze doplnit i z květáku, zelí nebo kapusty. Důležité je ale zeleninu správně připravovat. Vařením či ohříváním v mikrovlnce se z ní ztrácí enzymy potřebné k tvorbě sulforafanu. Ideální je proto konzumace syrové brokolice, nebo její ohřev v páře.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografiíShutterstock