Zapomeňte na organické farmy: Budoucnost stravování představuje hmyz
Co jíst, abychom co nejméně zatěžovali naši planetu? Podle skotských vědců by stačilo, kdybychom nahradili polovinu masa cvrčky a červy. Podstatně bychom tím snížili požadavky na rozlohu půdy nutné pro chov hospodářských zvířat.
Zároveň by došlo ke značnému poklesu emisí skleníkových plynů, které hospodářská zvířata produkují v požehnaném množství. Pro planetu by byl velmi prospěšný i malý nárůst spotřeby jedlého hmyzu.
TIP: Jídlo ze zemního plynu: Brzy nakrmí zvířata na farmách i nás
Skotští vědci dospěli k závěru, že i nevelké změny v chování spotřebitelů, jako například nahrazení hovězího masa kuřecím, omezení odpadu při zpracování potravin a právě zavedení většího množství jedlého hmyzu, by mohlo vést k podstatnému ušetření zemědělské půdy a k více stabilní výrobě i distribuci potravin.
-
Zdroj textuEdinburgh University
-
Zdroj fotografiíKatharina Unger