Zákaz trans tuků se osvědčil: Lidé mají méně infarktů a mrtvic

Chcete žít zdravěji? Zakažte si trans tuky!
17.04.2017 - Stanislav Mihulka


Ať už si o všemožných zákazech myslíme cokoliv, zákaz trans tuků v restauracích podle nových zjištění zachraňuje životy.

Trans tuky, neboli nenasycené transmastné kyseliny se v malém množství vyskytují v přírodě. Dnes se ale objevují v řadě pokrmů rychlého občerstvení a v dalších potravinách. Podle odborníků přitom tyto látky zvyšují obsah cholesterolu v krvi a vedou tím pádem ke kornatění tepen, které může skončit infarktem nebo mrtvicí.

TIP: Pravidelná konzumace pálivých jídel snižuje riziko úmrtí

V oblasti New Yorku před třemi lety zakázali používání trans tuků v restauracích. Z nové studie vyplývá, že v okresech s tímto zákazem již za takto krátkou dobu poklesl ve srovnání s ostatními okresy počet nemocných s infarktem a mrtvicí o 6,2 procent.

 

  • Zdroj textu
    Live Science
  • Zdroj fotografií
    Kagor / Wikimedia Commons

Další články v sekci