Zákaz trans tuků se osvědčil: Lidé mají méně infarktů a mrtvic
Ať už si o všemožných zákazech myslíme cokoliv, zákaz trans tuků v restauracích podle nových zjištění zachraňuje životy.
Trans tuky, neboli nenasycené transmastné kyseliny se v malém množství vyskytují v přírodě. Dnes se ale objevují v řadě pokrmů rychlého občerstvení a v dalších potravinách. Podle odborníků přitom tyto látky zvyšují obsah cholesterolu v krvi a vedou tím pádem ke kornatění tepen, které může skončit infarktem nebo mrtvicí.
TIP: Pravidelná konzumace pálivých jídel snižuje riziko úmrtí
V oblasti New Yorku před třemi lety zakázali používání trans tuků v restauracích. Z nové studie vyplývá, že v okresech s tímto zákazem již za takto krátkou dobu poklesl ve srovnání s ostatními okresy počet nemocných s infarktem a mrtvicí o 6,2 procent.
-
Zdroj textuLive Science
-
Zdroj fotografiíKagor / Wikimedia Commons