Vědci vyvíjejí jedlé antibakteriální obaly na krevety a další mořské dobroty
Jídlo by mělo být čerstvé a o mořských plodech to platí dvojnásob. V opačném případě se v nich mohou množit toxické bakterie. Mezinárodní tým amerických a thajských vědců nyní vyvíjí průhledný obal s antibakteriálními účinky, který je zároveň jedlý. S takovým obalem lze obalit krevety, a pak je sníst, bez obav z bakterií.
Průhledný antimikrobiální obal je založený na škrobu z manioku a biologicky rozložitelném polymeru PBAT (polybutylen adipát-ko-tereftalát). Za antibakteriální účinky obalu odpovídá polypeptid Nisin Z a arginát kyseliny laurové (LAE). Obal se aplikuje v podobě gelu, do něhož se mořské plody namočí, a gel pak následně vyschne do podoby průhledného obalu.
TIP: Vítaná novinka. Jedlý obal na jahody významně prodlužuje jejich životnost
Pokud jsou krevety a další mořské plody uložené v takovém obalu, antibakteriální látky postupně likvidují přítomné mikroby. Vědci to vyzkoušeli tak, že nejprve plátky z tygřích krevet a mořské ryby záměrně nakazili bakteriemi E. coli a dvěma typy salmonel. Plátky poté obalili jedlými obaly a ponechali je uskladněné. Závěrečné testy potvrdily, že antimikrobiální obaly do značné míry mikroby zlikvidovaly.
-
Zdroj textu
Pennsylvania State University
-
Zdroj fotografiíCC0 Creative Commons