Vědci vyvíjejí jedlé antibakteriální obaly na krevety a další mořské dobroty

Průhledné a jedlé obaly s antimikrobiální látkou ochrání milovníky mořských plodů před bakteriemi
21.12.2018 - Stanislav Mihulka


Jídlo by mělo být čerstvé a o mořských plodech to platí dvojnásob. V opačném případě se v nich mohou množit toxické bakterie. Mezinárodní tým amerických a thajských vědců nyní vyvíjí průhledný obal s antibakteriálními účinky, který je zároveň jedlý. S takovým obalem lze obalit krevety, a pak je sníst, bez obav z bakterií.

Průhledný antimikrobiální obal je založený na škrobu z manioku a biologicky rozložitelném polymeru PBAT (polybutylen adipát-ko-tereftalát). Za antibakteriální účinky obalu odpovídá polypeptid Nisin Z a arginát kyseliny laurové (LAE). Obal se aplikuje v podobě gelu, do něhož se mořské plody namočí, a gel pak následně vyschne do podoby průhledného obalu.

TIP: Vítaná novinka. Jedlý obal na jahody významně prodlužuje jejich životnost

Pokud jsou krevety a další mořské plody uložené v takovém obalu, antibakteriální látky postupně likvidují přítomné mikroby. Vědci to vyzkoušeli tak, že nejprve plátky z tygřích krevet a mořské ryby záměrně nakazili bakteriemi E. coli a dvěma typy salmonel. Plátky poté obalili jedlými obaly a ponechali je uskladněné. Závěrečné testy potvrdily, že antimikrobiální obaly do značné míry mikroby zlikvidovaly

 

  • Zdroj textu

    Pennsylvania State University

  • Zdroj fotografií
    CC0 Creative Commons

Další články v sekci