Protizánětlivé cukry z lidského mléka by se mohly stát lékem na cévy
Lidský druh je bohužel náchylný ke kornatění tepen, čili k ateroskleróze, kdy se do stěn cév ukládají tukové látky, jako je například cholesterol. Příčin je celá řada, od genetiky až po nezdravý životní styl. Cévy se postupně zužují a výsledkem může být celá řada nebezpečných onemocnění, jako je infarkt nebo mrtvice. Ateroskleróza a její důsledky představují jeden z nejvážnějších zdravotních problémů dnešní doby.
Mnoho výzkumných týmů po celém světě hledá nové léky a léčebné postupy, které by pomohly pacientům s těmito obtížemi. Molekulární bioložka Ariane Pessentheiner z rakouské Medizinische Universität Graz a její spolupracovníci při tomto hledání spoléhají na neobvyklý zdroj. Soustředili se na látky obsažené v mateřském mléce, konkrétně na oligosacharidy (HMO, podle anglického Human milk oligosaccharide), kterých lidské mateřské mléko obsahuje až 200. V kravském mléku jich je přitom méně než desetina.
Zázračné látky z mléka
Tyto cukry mají v těle celou řadu funkcí, které stále známe jen z malé části. Některé podporují imunitu, aniž by vyvolávaly mohutné imunitní reakce. Jiné nejsou po snězení strávené a zpracované ve střevech, ale pronikají přímo do krve. Pessentheinerová a její kolegové zjišťovali, zda by se oligosacharidy z lidského mléka daly použít v boji proti ateroskleróze.
TIP: Svědectví 500 let staré mumie: I přes zdravou stravu trpěli dávní Inuité aterosklerózou
První výsledky jsou velmi slibné. Když badatelé testovali cukry z lidského mléka v buněčné kultuře, podařilo se jim potvrdit, že velmi dobře působí proti klíčovému mechanismu aterosklerózy a zpomalují ho. Ateroskleróza je ve své podstatě určitý typ zánětu a výsledky výzkumu potvrzují, že cukry z lidského mléka mají protizánětlivé účinky. Teď bude nutné pečlivě ověřit, zda by taková léčba nemohla být mít škodlivé vedlejší účinky. Časem by se ale mohly objevit léky inspirované lidským mlékem.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografií