Přesolené Česko: Přílišné solení skutečně oslabuje imunitní systém
Mít funkční a výkonný imunitní systém je dobré nejen v době pandemie. Tým vedený odborníky německé University Hospital Bonn nedávno potvrdil, že nadměrné solení významně škodí imunitě. Ukázaly to experimenty na myších, které vědci krmili různě slanou stravou a zároveň je vystavili bakteriální infekci.
Sůl vs. imunita
Německý experiment ukázal, že myši, které dostávaly stravu s vysokým obsahem soli, trpěly horším průběhem bakteriální infekce. Podobné to bylo i u lidských dobrovolníků. Lidem, kteří měli v jídle navíc 6 gramů soli denně, se zřetelně zhoršilo fungování imunity. Takové množství přitom odpovídá obsahu soli ve zhruba dvou jídlech z fastfoodu.
Kromě neblahého vlivu na imunitu vede nadměrné solení u většiny lidí k vysokému krevnímu tlaku a postupnému zhoršování stavu našich tepen s následným rizikem vzniku infarktu nebo cévní mozkové příhody. Milovníci soli mají vyšší výskyt cukrovky, častější onemocnění ledvin a vyšší riziko nádoru zažívacího traktu, zejména žaludku a střev.
Přesolené Česko
Světová zdravotnická organizace WHO doporučuje jako maximální denní dávku soli pro dospělého člověka 5 gramů. To je přibližně jedna zarovnaná čajová lžička soli. Nejde ale přitom jen o „solení“, nýbrž o také obsah soli ve všech potravinách – zejména pak uzeninách, sýrech, pečivu a slaných pochutinách.
TIP: Vědci potvrzují: Místo vitamínových doplňků raději omezte sůl
Češi přitom patří mezi největší konzumenty soli v Evropě. V mezinárodním srovnání Světové zdravotnické organizace jsou mezi prvními pěti státy. Například v Německu lidé maximální dávku doporučenou WHO překračují zhruba dvojnásobně. Muži tam zkonzumují v průměru 10 gramů soli denně a ženy více než 8 gramů. Češi jí přijmou denně kolem 15 gramů.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografiíMax Germer / University of Bonn