Nečekaná přísada: V každém jídle zkonzumujeme až 100 kousků plastu
Přidejte sůl, pepř… a špetku mikroplastů. Recept s podobnými přísadami by si dobrovolně připravil asi málokdo. Přesto ale jsou podle nedávného výzkumu právě mikroplasty, tedy nepatrné kousíčky plastového odpadu, součástí téměř každého jídla.
Vědci odhadují, že při jednom jídle zkonzumujeme přibližně 100 mikroplastových částeček. To znamená zhruba 70 tisíc částic mikroplastů ročně. Tyto mikroplasty přitom nepocházejí přímo z jídla nebo z přípravy pokrmů, ale spíše z prachu v domácnostech.
TIP: Jedno praní v pračce uvolní do prostředí statisíce mikročástic plastu
Mikroplasty se dnes nacházejí prakticky všude. Na každém kontinentu a téměř v každé vodní nádrži či jezírku. Dostávají se do těl vodních živočichů a často se z nich uvolňují toxické látky. Vědci přesto zatím přesně netuší jaké a jak vážné jsou dopady konzumace mikroplastů na naše zdraví.
-
Zdroj textu
Heriot Watt University
-
Zdroj fotografiíNOAA