Lékaři varují: Cukr má nejspíš hodně co dělat s Alzheimerem

01.02.2018 - Stanislav Mihulka


Degenerativní onemocnění ve stáří jsou stále častější. Jen v USA trpělo v roce 2017 Alzheimerovou chorobou asi 5,5 milionů Američanů. Přes veškeré úsilí vědců i lékařů zatím ještě nedokážeme Alzheimerovu chorobu vyléčit nebo alespoň zásadně zpomalit její postup. Zároveň víme, že velmi podstatně zhoršuje kvalitu života nemocných. Z toho důvodu je velmi důležité znát rizikové faktory, které postup Alzheimera a podobných forem demenci urychlují či zesilují. A snažit se jim předcházet.

TIP: Stoprocentně přesný: Nový krevní test na Alzheimera se neplete

Americko-čínský tým sledoval po déle než desetiletí údaje o zdraví 5 189 lidí o průměrném věku 66 let. Z jejich výsledků vyplynulo, že vysoká hladina cukru v krvi úzce souvisí s následným rozvojem a rychlejším postupem Alzheimerovy choroby. Na cukr bychom si tedy měli dávat velký pozor. 

  • Zdroj textu
    The Atlantic, Diabetologia
  • Zdroj fotografií
    Pallbo / Wikimedia Commons

Další články v sekci