Klíčový význam vaření: Zpracování jídla a maso výrazně popohnali evoluci
Pokrok v přípravě jídel ušetřil našim dávným předků 2,5 milionu žvýknutí ročně
10.03.2016
- Stanislav Mihulka
Naši nejbližší příbuzní šimpanzi stráví téměř půl svého dne žvýkáním potravy. Vynakládají na to spoustu sil a potřebují masivní čelisti, aby své jídlo zvládli.
My si naopak jídlo užíváme s mnohem menší námahou a žvýkání nám obvykle mnoho času nezabere. Podle nového výzkumu z Harvardu přinesla právě úprava jídla zásadní změnu v naší evoluci.
Vědci tvrdí, že před 2 až 3 miliony let naši předci zavedli do svého jídelníčku větší množství masa a začali používat kamenné nástroje k důkladné úpravě jídla. Prý jim to ušetřilo asi tak 2,5 milionu žvýknutí ročně, což jim poskytlo čas na jiné věci. Omezení žvýkání také umožnilo anatomické změny lidského obličeje a rozvoj řeči.
-
Zdroj textuHarvard University, Nature
-
Zdroj fotografiíEikus89 / Wikimedia Commons