Klíčový význam vaření: Zpracování jídla a maso výrazně popohnali evoluci

Pokrok v přípravě jídel ušetřil našim dávným předků 2,5 milionu žvýknutí ročně
10.03.2016 - Stanislav Mihulka


Naši nejbližší příbuzní šimpanzi stráví téměř půl svého dne žvýkáním potravy. Vynakládají na to spoustu sil a potřebují masivní čelisti, aby své jídlo zvládli.

My si naopak jídlo užíváme s mnohem menší námahou a žvýkání nám obvykle mnoho času nezabere. Podle nového výzkumu z Harvardu přinesla právě úprava jídla zásadní změnu v naší evoluci.

Vědci tvrdí, že před 2 až 3 miliony let naši předci zavedli do svého jídelníčku větší množství masa a začali používat kamenné nástroje k důkladné úpravě jídla. Prý jim to ušetřilo asi tak 2,5 milionu žvýknutí ročně, což jim poskytlo čas na jiné věci. Omezení žvýkání také umožnilo anatomické změny lidského obličeje a rozvoj řeči.

  • Zdroj textu
    Harvard University, Nature
  • Zdroj fotografií
    Eikus89 / Wikimedia Commons

Další články v sekci