Jedna porce salátu denně zpomalí stárnutí mozku až o 11 let

Jednoduchá úprava jídelníčku dokáže zlepšit kondici paměti u seniorů
27.12.2017 - Stanislav Mihulka


Podle nového výzkumu amerických vědců hraje v uchování dobré duševní kondice významnou roli listová zelenina. Výsledky vědců ukazují, že pro zachování obstojné paměti a bystrého uvažování postačí jedna porce listové zeleniny denně. Taková strava dokáže zpomalit stárnutí mozku až o 11 let.

TIP: Riziko života u dálnic: Lidé v jejich blízkosti častěji trpí demencí

Výzkum vědců z Rush University Medical Center v Chicagu zahrnoval 960 účastníků s věkovým průměrem 81 let, které vědci sledovali po dobu 5 let. Respondenti po celou dobu zaznamenávali své stravovací návyky a absolvovali také paměťové testy.

Ukázalo se, že zhoršující se paměť se projevila u všech zkoumaných subjektů. Ovšem u lidí, kteří denně jedli alespoň jednu porci špenátu, kapusty a další listové zeleniny denně, bylo zhoršení nejmenší. Naopak lidé, jejichž jídelníček zelenou stravu neobsahoval, dopadli v testech nejhůře.

Výsledky se nijak nelišily ani po zohlednění dalších faktorů, které by mohly ovlivnit zdraví mozku, jako je kouření, vysoký krevní tlak, obezita, úroveň vzdělání a množství fyzických a kognitivních aktivit.

  • Zdroj textu
    Rush University
  • Zdroj fotografií
    CC0 Creative Commons

Další články v sekci