Jak nejlépe krájet narozeninový dort? Odpověď nabízí matematika
Vědci se nezabývají jen a pouze složitými metafyzickými problémy. Někdy může jít o věci veskrze přízemní. Ani to jim ale nebrání přistupovat k řešení problému s příslovečnou vědeckou důkladností. Například již před stoletím navrhl bratranec Charlese Darwina – britský psycholog, antropolog a matematik Sir Francis Galton způsob, jak nejlépe krájet dort.
Slovutný vědec přitom řešil problém, jak zajistit, aby při krájení dortu nedocházelo k jeho zbytečnému vysychání. Pokud se totiž dort krájí obvyklým způsobem od středu k okraji, dochází k obnažení poměrně velké vnitřní plochy dortu, který pak rychleji vysychá.
TIP: Sváteční záhada: Proč se na Vánoce rodí tak málo dětí?
Francis Galton proto doporučuje při krájení vyříznout úzký pruh zprostřed dortu, od kraje ke kraji a ten dále naporcovat. Pak stačí přiložit k sobě zbylé dvě části dortu, otočit dort o 90 stupňů a pokračovat v krájení stejným způsobem – vždy kolmo na řez předešlý. Díky tomu nezůstávají vnitřní plochy dortu obnažené, což zajistí jeho větší výdrž v maximálně příznivém stavu. Dobrou chuť!
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografií
Shutterstock, Nature, Francis Galton (1906)