Nevšední delikatesy na talíři: Je libo žábu?

Žabí stehýnka patří k delikatesám, jimiž v Evropě proslula především Francie. Maso zmíněných obojživelníků si ale můžete vychutnat na stovky způsobů také v zemi, kde byste to zřejmě nečekali – na jihu Chorvatska, v deltě řeky Neretva
22.04.2019 - redakce Víkend


Chorvatská kuchyně je neodmyslitelně spjata především s mořskými plody. Chorvatští restauratéři z jižního povodí Neretvy se však rozhodli dokázat, že si u nich mohou přijít na své i gurmáni, kteří plody moře zrovna nemusejí. Pochoutky ze zdejší řeky totiž prý hravě strčí do kapsy i tepelně upravené mořské zázraky. Turisty mají přitom nalákat především perfektně připravené žáby. 

Jako kuřecí

Delta Neretvy se od ostatní chorvatské krajiny v mnohém liší. Tvoří ji nepravidelně se střídající pole a sady, mezi nimiž probleskuje voda říčních ramen. Ve 2. století př. n. l. tu Římané založili významné město Narona, jehož pozůstatky lze obdivovat dodnes. Velmi úrodná půda a skvělé klimatické podmínky se zasloužily o to, že je region největším chorvatským producentem ovoce a zeleniny.

V neposlední řadě se pak bahnité oblasti staly také rájem žab. Receptů na zpracování masa drobných obojživelníků přitom existuje nepřeberné množství. Průvodce Martin Baška k tomu uvádí: „Pro nás představují žáby velkou pochoutku. Turisté se sice někdy bojí, že bude jídlo chutnat po rybině, ale hned po prvním soustu zjistí, že jsou žáby mnohem lepší než třeba kuře.“ Stejně jako kuřecí je přitom i žabí maso plné proteinů a minerálů.

Žabí guláš a nugetky

Největší oblibě se dnes těší žáby připravené na způsob kuřecích nugetek, obalované a smažené ve strouhance. Takto upravené maso se pak jí rukama – můžete tedy lehce odstranit kosti a vychutnat si křehký, lahodný a zdravý obsah. Na jednu porci je podle apetitu potřeba šest až dvanáct kousků, ovšem nachytat místní zelenohnědé skokany není vůbec snadné. Zdejší profesionální lovci si musí vystačit s holýma rukama, a k lovu žab proto používají malý trik – chytají většinou v noci, kdy žáby z loďky oslepí svítilnami, a pak už je prostě sbírají jako hrušky ze stromu.

TIP: Ochutnejte kyrgyzský kumys: Alkoholem kořeněný kefír z kobylího mléka

K oblíbeným pochutinám patří rovněž speciální guláš zvaný brodet. Jde o dušenou směs úhořího a žabího masa s rajčatovou omáčkou a pálivou paprikou, přičemž se tato pikantní a lehce stravitelná lahůdka nejčastěji servíruje s polentou, tedy kukuřičnou kaší. 

  • Zdroj textu

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií
    Cooking in Sens

Další články v sekci