Chcete snížit riziko infarktu? Podle vědců je třeba dodržovat pitný režim!

Podle nového výzkumu prospívá srdci důkladný příjem tekutin, který udržuje nižší hladinu sodíku v krvi
05.04.2022 - Stanislav Mihulka


Mnohým z nás hrozí v pokročilém věku infarkt a choroby kardiovaskulární soustavy. Proto určitě není špatné vědět, jaké chování či návyky mohou těmto nemocem předcházet či snížit riziko jejich vzniku. Zajímavé výsledky v tomto směru přinesl výzkum, který vedla Natalia Dmitrieva z amerického Národního institutu srdce, plic a krve.

Její tým zkoumal zdravotní stav více než 11 tisíc dospělých ve věku 45 až 66 let, které vědci sledovali po dobu 25 let. Výsledky jejich studie ukazují, že významnou roli v míře rizika infarktu hraje to, jak je člověk během středního věku zavodněný. Pokud má tělo dostatek vody, riziko infarktu klesá.

Sodík v krvi

Vědci zjišťovali zavodnění studovaných lidí prostřednictvím sledování hladiny sodíku v jejich krvi. Čím více je člověk zavodněný, tím nižší má obsah sodíku v krvi. Běžné rozmezí hladiny sodíku u lidí se, vyjádřeno molární (látkovou) koncentrací, pohybuje mezi 135 a 146 milimoly na litr (mmol/L).

TIP: Lékaři zjistili, co snižuje riziko vzniku Parkinsonovy choroby

Výzkum ukázal, že lidé, u nichž se hladina sodíku pohybovala u horní hranice zmíněného rozmezí (nad 143 mmol/L), tedy ti, kteří měli nižší příjem tekutin, byli během výzkumu vystaveni o 39 procent vyššímu riziku infarktu – v porovnání s lidmi, kteří se zavodňovali předpisově a měli v krvi nižší hladinu sodíku. Vědci také zjistili, že se vzestupem koncentrace sodíku o 1 mmol/L, ve zmíněných mantinelech běžné hladiny sodíku v krvi, stoupá šance na infarkt o nezanedbatelných 5 procent.

Pozitivní dopady zavodnění podle vědců platí i při započtení obvyklých rizikových faktorů – věku, pohlaví, indexu tělesné hmotnosti, hladiny cholesterolu, kouření, vysokého krevního tlaku nebo například spotřeby soli. Pokud jde o množství konzumovaných tekutin, doporučují vědci 1,5 až 2 litry tekutin pro ženy, a 2 až 3 litry pro muže denně.


Další články v sekci