Chcete oddálit nástup menopauzy? Jezte více hrášku, fazolí a ryb

Luštěniny, ryby, rýže nebo třeba těstoviny souvisejí s načasováním menopauzy
04.05.2018 - Stanislav Mihulka


Jídlo ovlivňuje náš život. Platí to i pro menopauzu, tedy období, kdy u ženy dochází k útlumu funkce vaječníků a ke ztrátě plodnosti. Podle nového výzkumu zřejmě existují jídla, která přispívají k pozdějšímu nástupu menopauzy. Na druhou stranu některá jídla z našeho jídelníčku nástup menopauzy naopak urychlují.

Odborníci dospěli k závěru, že menopauzu oddalují čerstvé luštěniny - například hrášek nebo zelené fazole, ale i ryby bohaté na olej, jako je losos, sardinka nebo makrela. S časnější menopauzou je podle nich naopak spojená konzumace rýže nebo těstovin.

TIP: Záhada rozřešena: K čemu je kosatkám dobrá menopauza?

Výzkum se nezabýval tím, jaký by mohl být mechanismus takového působení. Také není jasné, zda jsou změny načasování menopauzy žádoucí anebo nikoliv. Časná menopauza například souvisí se zvýšeným rizikem srdečních chorob, osteoporózy a depresí. Zároveň ale také chrání před některými typy rakoviny, včetně rakoviny prsu, dělohy nebo vaječníku.

  • Zdroj textu
    Live Science
  • Zdroj fotografií
    CC0 Creative Commons

Další články v sekci