Zelené smrákání: Italské sady s kiwi decimuje neznámá choroba
Začíná to vždy stejně – nejprve začnou vadnout listy, které postupně opadávají. Plody kiwi jsou poté vystaveny přímému slunci. Kořeny rostlin tmavnou a začnou uhnívat. Doposud neznámá a nevysvětlitelná zkáza italských sadů se poprvé objevila poblíž Verony v roce 2012 a od té doby již zasáhla okolo čtvrtiny italských sadů s kiwi. Pro část pěstitelů jde o naprostou katastrofu – nemocných rostlin je až 80 %.
Po příčinách záhadné nemoci usilovně pátrají vědci. Ti postupně prozkoumali zavlažovací postupy, bakterie, plísně, složení půdy a další ukazatele, které by mohly mít vliv na zdraví rostlin. Společného jmenovatele se jim ale doposud nalézt nepodařilo. Nezáleží přitom, zda se jedná o nový sad nebo místo, na kterém ovoce roste už desítky let.
TIP: Zdravé ovoce: Avokádo pomáhá obézním lidem udržet bystrou mysl
Vědci identifikovali několik patogenů, žádný z nich ale nebyl společný pro všechny poškozené rostliny. Podobné zkušenosti hlásí také ovocnáři z Francie, Španělska, Řecka, Turecka, Japonska a z Číny. Nikde ale nejsou dopady na produkci kiwi tak ničivé jako právě v Itálii.
Z množství navrhovaných scénářů se jako nejpravděpodobnější jeví globální oteplování a s ním související změny klimatu. Rostliny kiwi jsou podle vědců kvůli tomu méně odolné a mění se i rovnováha půdy. Itálie také v posledních letech zažívá častější a intenzivnější vlny veder, střídané prudkými lijáky. To vše může mít podle vědců negativní vliv na zdraví italských sadů.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografiíShutterstock