Vysychající Mrtvé moře je nejhlubším na světě, není ale nejslanějším

20.04.2018 - Marek Telička

Hladina Mrtvého moře klesá a dno se stále více odhaluje. Snímek pořízený poblíž izraelské oázy Ejn Gedi, která je západně od Mrtvého moře.



Mrtvé moře tvoří přirozenou přírodní hranici mezi Jordánskem a Izraelem. Jeho povrch v současnosti leží 427 metrů (podle některých údajů 418 metrů) pod úrovní moře a je tak nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu, nejníže položeným slaným jezerem na světě. 

Navzdory obecně rozšířenému mínění se ovšem nejedná o nejslanější vodní masu světa. Má sice 33,7% salinitu a díky zahuštění solí (hustota je 1,24 kg/litr) jde o vodu, která bez problémů nadnáší i naprosté neplavce, ale na Zemi jsou i slanější přírodní nádrže. Ještě větší obsah soli má jezero Assal v Džibuti a jezero Kara-bogaz-gol v Turkmenistánu. Vůbec nejslanějším je antarktické jezírko Don Juan Pond, jehož sanilita je 40,2 %.

TIP: Nic nového. Lidé mění geologii téhle planety už téměř 12 tisíc let

Od roku 1960 vědci zaznamenávají výrazný ústup hladiny Mrtvého moře, jehož jediným přítokem je řeka Jordán. V roce 1970 byla hladina 395 metrů pod hladinou moře, v roce 2006 už to bylo 418 metrů. V současnosti úroveň hladiny klesá tempem 1,4 metru za rok.

V květnu 2009 Jordánsko oznámilo záměr převést do Mrtvého moře vodu z Akabského zálivu v Rudém moři. Voda by byla částečně zbavována soli a získaná pitná voda by sloužila jordánskému hospodářství. Izrael vyjádřil záměru svou podporu.

  • Zdroj textu
    časopis Příroda
  • Zdroj fotografií
    Shutterstock

Další články v sekci