Vystydne nápoj rychleji, když se míchá?
Také si ve snaze urychlit chladnutí čaje či kávy pomáháte mícháním?
18.04.2022
- Barbora Jelínková
Mezi oblíbené triky, jak zchladit vroucí nápoj, patří míchání kovovou lžičkou. Materiál se totiž chová jako tepelný vodič, který přebytečné teplo odvádí. Horká tekutina ze dna šálku se navíc díky vířivému pohybu dostává nahoru, odkud může teplo vyprchat rychleji.
TIP: Proč na rovníku vážíme méně než na obou pólech Země?
Nápoj tedy skutečně vystydne dřív – ovšem jen se zanedbatelným rozdílem: Po deseti minutách míchání zchladne pouze o 2 °C oproti tomu, kdybychom ho nechali „jen tak“ stát. Spolehlivější řešení tudíž nabízí nalít například do kávy trochu studeného mléka.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografií
Shutterstock