UNESCO zapsalo boršč na seznam ohroženého kulturního dědictví

Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) na žádost Ukrajiny zapsala boršč na seznam ohroženého nehmotného dědictví.
03.07.2022 - Zuzana Rychlá a ČTK
Pixabay, Artemis, CC0)

" data-thumb="/sites/default/files/styles/x_100/public/clankyold/obrazky/1/6/5/6/7/9/9/6/8/0/food-g552f50e3d_1920.jpg?itok=r1POXZs3" data-img="/sites/default/files/styles/x910_600/public/clankyold/obrazky/1/6/5/6/7/9/9/6/8/0/food-g552f50e3d_1920.jpg?itok=a8BniV6H" data-full="/sites/default/files/styles/x1200/public/clankyold/obrazky/1/6/5/6/7/9/9/6/8/0/food-g552f50e3d_1920.jpg?itok=HBddTobM">


Na mimořádném zasedání dospěl mezivládní výbor k závěru, že tradice spojená s vařením této polévky z červené řepy a zelí je natolik ohrožená současným konfliktem na Ukrajině, že si zasluhuje zvláštní ochranu. Už před ruskou invazí se vedly spory mezi Ruskem a Ukrajinou o to, která národní kuchyně si na boršč smí dělat nárok.

Ohrožené dědictví

„Toto nehmotné dědictví je ohroženo rozpadem komunit kvůli válce, je pro ně ale zároveň symbolem naděje,“ uvedli zástupci UNESCO na twitteru. Podle organizace je to poprvé, co byla některá z položek zařazena na seznam ohroženého dědictví v režimu nejvyšší naléhavosti.

Zápis boršče na seznam UNESCO přivítal ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko. Zároveň připomněl slova mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové, která se letos v dubnu na téma boršč rozohnila na jedné z tiskových konferencí. Tvrdila, že Ukrajinci zakazují „nepravověrné“ recepty na tuto polévku, což označila za xenofobní a nacistické.

„Budeme se rádi o boršč a o recepty na něj dělit se všemi civilizovanými zeměmi. A s těmi necivilizovanými také, aby měly aspoň něco dobrého, chutného a ukrajinského. Pamatujte, že tuhle válku vyhrajeme stejně jako válku o boršč,“ napsal Tkačenko na síti telegram.

TIP: České a slovenské loutkářství na seznamu kulturního dědictví UNESCO

Žádost o zápis podala Ukrajina v dubnu s odůvodněním, že kvůli válce je tradice boršče ohrožená. „Nejde tady o existenci polévky jako takové, ale o živé dědictví, které je s borščem spojené, protože tuhle tradici nyní nelze kvůli válečnému konfliktu praktikovat a předávat,“ uvedl ve svém zhodnocení zpravodaj UNESCO Pier Luigi Petrillo. „Lidé už ho nemůžou vařit ani pěstovat základní zeleninu, která je na přípravu potřeba,“ dodal.


Další články v sekci