Tuňák za miliony: Na nákupy na tokijském rybím trhu Tsukidži
Nejrušněji je na rybím trhu Tsukidži v Tokiu ráno. Už v pět hodin totiž začíná aukce tuňáků. O nejlepší kousky se skoro pokaždé strhne boj a není se čemu divit – prodávají tady ty nejlepší tuňáky v Japonsku a možná i v celé Asii a na světě. Zákazníci zmrzlé ryby prohlížejí a nakukují do řezů, protože při výběru je nutná opatrnost. Kvalitní tuňák tu může vyjít až na desetitisíce korun – jenže nabízené kusy váží okolo pěti set kilogramů. Překvapující, že? Kdo by to do masové drti, kterou u nás koupíte v konzervě, řekl.
Pět set druhů ryb
Křik a přihazování stovek jenů trvá hodinu až dvě. Záleží na množství ryb a licitování. A rozhodně nejde o zanedbatelné částky - například v roce 2011 se zde modroploutvý tuňák vydražil za více než čtrnáct miliónů korun. Nejvyšší cena zde padla v roce 2013, kdy byl 222kilogramový tuňák prodán za 155,4 milionu jenů (v přepočtu asi 29 milionů korun).
Jeden plátek této syrové ryby v japonském sushi baru pak může vyjít až na dva tisíce jenů, tedy asi pět set korun. Není to málo, vzhledem k tomu, že sashimi o-toro, jak se v japonštině prorostlému plátku syrového tuňáka říká, není delší než pět centimetrů.
Na pultech se dá najít opravdu vše: od levných mořských řas přes drahý kaviár a miniaturní sardinky až po zatracované velrybí maso. Čerstvé, mražené, uzené, sušené, ale i nakládané ryby a mořští živočichové jsou všude okolo.
-
Zdroj textu
100+1 zahraniční zajímavost