Světová zdravotnická organizace: Pití kávy snižuje riziko vzniku rakoviny

Milovníci kávy se mohou těšit na dobré zprávy. Pole Světové zdravotnické organizace káva nejen že nezpůsobuje rakovinu, ale u některých typů dokonce snižuje riziko onemocnění rakovinou
15.06.2016 - Martin Reichman


Čtvrtstoletí poté, co byla káva zařazena mezi nezdravé a ve vztahu k rakovině i potenciálně rizikové poživatiny se objevuje tvrzení, které mění dosavadní kurz o 180 stupňů. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) se neprokázalo dřívější tvrzení, že pití kávy způsobuje (nebo může způsobovat) rakovinu slinivky, prostaty a močového měchýře. Zdravotničtí odborníci také objevili „inverzní vztah“ mezi pitím kávy a vznikem (některých) druhů rakoviny. Milovníkům kávy prý hrozí menší riziko onemocněním rakovinou dělohy a jater.

TIP: Nová studie ukazuje, jak pití kávy ovlivňuje spánkový režim

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) publikovala v roce 1991 zprávu, která varovala, že nadměrné pití kávy může způsobovat rakovinu. Revize více než 1 000 studií publikovaných v posledních 25 letech ovšem tuto tezi popírá – podle výzkumníků neexistuje mezi kávou a vznikem rakoviny žádný vztah. Káva má být také přeřazena z kategorie látek potenciálně karcinogenních do kategorie látek, u nichž neexistuje žádný důkaz, že mají souvislost se vznikem rakoviny.

  • Zdroj textu
    The Wall Street Journal
  • Zdroj fotografií
    Shutterstock

Další články v sekci