Rituál o páté: Proč si Britové přidávají do čaje mléko?
Poněkud svéráznými zvyklostmi prosluli Britové, kteří si do čaje tradičně přidávají studené mléko. Důvod nicméně netkví ani tak ve zvláštních chuťových preferencích, jako spíš v čiré praktičnosti: Když se totiž čaj v 18. století do ostrovního království dostal, tamní obyvatelé si jej zpravidla nemohli dovolit pít z originálního čínského porcelánu, a k servírování tedy používali levnější náhražky. Jemný materiál však při kontaktu s vroucí tekutinou praskal, proto na dno šálku nejprve lili studené mléko. Právě uvedené pořadí je tudíž historicky „správné“, pokud jde o řešení oblíbeného sporu, co do ikonického anglického nápoje patří jako první – nehledě na to, že se tak předejde vzniku škraloupu.
Nejlepší čaj je z mikrovlnky
Existuje nespočet způsobů, jak připravit čaj. Lidé v průběhu historie vyzkoušeli snad všechny z nich. Jaký z nich ale zajistí, aby se do čaje dostalo nejvíce žádoucích látek? Vědci doporučují postup, který je pro většinu lidí asi dost výstřední. Spočívá v použití mikrovlnky. Zní to možná zvláštně, ale právě takhle je podle badatelů možné dostat do čaje 80 procent obsahu zdraví prospěšných katechinů, látek ze skupiny flavonoidů, a celých 92 procent kofeinu.
TIP: Za tajemstvím chuti: Vědci rozluštili genetický kód čajovníku čínského
A jak se čaj v mikrovlnce připravuje? Stačí zalít horkou vodou šálek se sáčkem čaje. Poté vložte šálek i se sáčkem do mikrovlnky a ohřívejte jej po dobu jedné minuty při výkonu 500 wattů. Sáček desetkrát vytáhněte a opět ponořte a nakonec ho vymáčkněte.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografií
Shutterstock