Průměrný Čech zkonzumuje 813 kilogramů potravin ročně
Informací o průměrném množství zkonzumovaného jídla na osobu není mnoho. Globální odhady se nejčastěji pohybují od 550 do 690 kilogramů na hlavu. Přehled z roku 2011, sestavený odborníky z americké FDA, ukazuje, že průměrný Američan ročně zkonzumuje více než 900 kilogramů potravin.
Nejkonzumovanější potravinu ve Spojených státech reprezentují mléčné výrobky – ročně jich průměrný Američan spořádá více než 360 kilogramů. Na druhém místě je zelenina (180 kg) a ovoce (120 kg). Mohlo by se zdát, že jde o relativně povzbudivá čísla, nicméně zeleninu v drtivé většině amerických domácností zastupují ne příliš zdravé brambory a kukuřice, hmotnost ovoce zase z velké části tvoří voda.
Méně povzbudivou zprávou je, že průměrný Američan zkonzumuje za rok 39 kilogramů tuků, 50 kg červeného a 33 kg drůbežího masa. Roční jídelníček zahrnuje mimo jiné 64 kg sladidel (hlavně kukuřičného sirupu), 13 kg hranolek, 11 kg zmrzliny a zhruba stejné množství pizzy. Všechny údaje pocházejí ze studie z roku 2011 a zainteresovaní odborníci se shodují, že současná čísla budou rozhodně vyšší.
A co na to Češi?
Podle čerstvé zprávy Českého statistického úřadu spořádá každý Čech v průměru 813 kilogramů potravin. Významnou položku českého jídelníčku tvoří maso – ročně ho průměrně sníme 84 kilogramů (50 % vepřové, 35 % drůbeží). Spotřeba masa je tak vyšší než v roce 2016 (80,3 kg). Pro srovnání – v roce 1950 se v tehdejším Československu spotřebovalo průměrně 48,6 kg masa na hlavu a v roce 1936 to bylo ještě o 10 kilogramů méně.
TIP: Planeta masožravců: Kolik zvířat sní průměrný člověk za svůj život
Mírně roste spotřeba ovoce a zeleniny – zatímco v roce 2016 každý Čech zkonzumoval 87 kilogramů zeleniny a 84 kilogramy ovoce, v roce 2020 to bylo již 93 kilogramů zeleniny a téměř 88 kilogramů ovoce.
(infografika: Český statistický úřad)
-
Zdroj textu
ČSÚ, FDA
-
Zdroj fotografií
Shutterstock, Český statistický úřad