Proč mají děti tak rády sladkosti? Sladké znamená evoluční výhodu

Sušenky, čokoláda, slazené nápoje – většina dětí prostě sladkostem neodolá. A podle posledních vědeckých výzkumů je za tím třeba hledat biologické důvody
11.11.2017 - Kateřina Helán Vašků


Malí strávníci mají jiný svět základních chutí než dospělí. Podle týmu badatelů z Monell Chemical Senses Center dokáže sladkost ocenit nejen novorozenec, ale dokonce i plod v děloze. 

Víme, že u dětí je preference sladké chuti vrozená, což umocňuje i mírně sladká chuť mateřského mléka. Roli jistě hrají také citlivější chuťové pohárky a ústa s větším množstvím nervových zakončení na milimetr čtvereční než kterákoliv jiná část těla – což možná mimo jiné vysvětluje, proč mají miminka tendenci poznávat svět právě pusou. Proč ovšem láska ke sladkostem přetrvává i do pozdějšího věku?

TIP: Sladká dieta: 100 dnů se živil jen zmrzlinou a zhubnul o 15 kilogramů

Vědci z uvedeného týmu podávali v rámci testu dospělým a dětem různě oslazenou vodu: A zatímco dospělí upřednostňovali koncentrace odpovídající zhruba slazeným nápojům, děti vítaly i dvakrát vyšší intenzitu chuti a nejmladší účastníci neměli prakticky žádný limit

„Děti preferují mnohem intenzivnější sladkost a slanost než dospělí, což přetrvává až do pozdní adolescence. Máme dokonce určité důkazy, že jsou vnímavější i k hořkosti,“ vysvětluje Julie Mennellaová ze zmíněného centra. Je přitom možné, že upřednostňování sladkých, výživných látek dávalo dětem ve fázi rychlého růstu evoluční výhodu v dobách, kdy byly kalorie méně dostupné. 

  • Zdroj textu
    100+1 zahraniční zajímavost
  • Zdroj fotografií
    Shutterstock

Další články v sekci