V kolébce černého zlata
kde: Etiopie, Afrika
Za domov kávy se obecně považuje Etiopie: Příprava nápoje se tam dodnes pojí s rituály a zcela spočívá na bedrech žen. „Baristky“ nejprve pálí kadidlo a poté v pánvi nad otevřeným ohněm praží kávová zrna, načež je rozdrtí v hmoždíři. Výsledek se smíchá s vodou v jebeně, hliněné nádobě s úzkým kulatým krkem, a přivede se k varu. Nakonec se káva přelije přes filtr, podomácku vyrobený z hadříku či třeba koňských žíní, a dochutí se cukrem – ale někdy také máslem či solí.
Není turek jako turek
kde: Turecko, Asie
Český „turek“ nemá s pravou tureckou kávou nic společného. Zatímco výsledkem prvního zmíněného je s nadsázkou řečeno zločin proti chuťovým buňkám a zažívání, tradičním vařením vzniká silný a lahodný nápoj. Jeho základ tvoří zrna pomletá téměř na prach, který se pak spolu s cukrem, vodou a někdy také kořením smíchá v nádobce zvané džezva. Směs se přivede k varu, načež se džezva odstaví a půl minuty chladne, pak se vrátí na zdroj tepla a vše se třikrát opakuje. Podle tureckého úsloví by měla být káva „černá jako peklo, silná jako smrt a sladká jako láska“.
Vajíčko vmíchané do šálku
kde: Skandinávie, Evropa
Pokud vám na kávě vadí hořkost, zkuste si ji připravit na skandinávský způsob s vejcem: Životabudič pak bude překvapivě lahodný a jemný. Nahrubo namletá zrna – lžíci na každý šálek – nasypte do misky, rozklepněte do ní vejce a promíchejte. Směs vlijte do hrnce s vroucí vodou, stáhněte teplotu, nechte pět minut bublat a plotnu vypněte. Přidejte trochu studené vody, takže vaječná sedlina klesne ke dnu, a kávu přeceďte do hrnků přes sítko.
Kapku po kapce
kde: jih Indie, Asie
Jihoindická káva si stále zachovává punc luxusu, na který v moderní uspěchané době zdánlivě nezbývá prostor. Nápoj se připravuje pomocí filtru složeného ze dvou nádobek: Do té horní se nasypou namletá zrna a zalijí se vodou, načež výluh zachytává spodní nádržka. Výsledek má být extrémně silný, a překapávání tak může trvat hodinu i déle – některé rodiny dokonce nechávají filtr pracovat přes noc. Koncentrovaná káva se však nedá pít samotná, proto si ji Indové doslazují a míchají s vroucím mlékem.
Horké povzbuzení z ponožky
kde: Malajsie, Asie
Malajsijci používají k přípravě kávy tradiční filtr, přezdívaný „ponožka“. Zrna přitom praží spolu s máslem a někdy i s margarínem, takže mají lehce karamelovou příchuť. Namletá směs se nasype do ponožky navlečené na speciální držák, ta se vloží do hrnce, přidá se horká voda a poté se káva alespoň pět minut louhuje. Někteří však přípravu urychlují tím, že vodu skrz ponožku opakovaně prolévají. Vzniklý silný nápoj se ředí mlékem, někdy i tím kondenzovaným.