Opravdu by se ve sklenici Coca-Coly přes noc rozpustil i zub?

02.12.2021 - Barbora Jelínková


Nejen Coca-Cola, ale obecně všechny kyselé nápoje obsahují látky schopné naleptat sklovinu. Jde zejména o kyselinu fosforečnou, uhličitou a citronovou, které se ovšem zcela přirozeně vyskytují i jinde než v průmyslově vyráběném pití. Například v obyčejné pomerančové šťávě bychom oproti kole našli dvojnásobek kyseliny. 

TIP: Nezamýšlený experiment: Internetové výmysly zkazily zuby lidem v Calgary

Zmíněnou teorii poprvé vyslovil profesor Clive McCay z Cornell University už v roce 1950, když se snažil veřejnost varovat před nebezpečnými důsledky konzumace sladkého nápoje. Ve skutečnosti se však jedná o mýtus: Žádná z obsažených kyselin není tak silná, aby dokázala zuby zcela zničit. Nehledě na to, že McCayův experiment opomíjel vliv slin, které agresivní látku naředí a spláchnou. Faktem nicméně zůstává, že častá konzumace potravin s obsahem kyselin skutečně může postupným narušováním skloviny neblaze přispívat ke vzniku kazů.


Další články v sekci