Ulice pro gurmány
Hongkong, Čína | oceněných restaurací: 70
Hongkong se v Michelinově průvodci objevil už v roce 2009, a stal se tak jedním z prvních asijských měst na jeho stránkách. Loni tam působilo 70 oceněných restaurací a vrcholné tři hvězdy získalo sedm z nich. Uznání si vysloužily mimo jiné za mistrné mísení tradiční kultury s moderními postupy a trendy. Vedle klasického restauračního života navíc průvodce oceňuje také hongkongský street food: Doporučuje rovnou 30 podniků, jejichž jídlo se sice prodává na ulici, ale zároveň splňuje vysoké kulinářské standardy. (foto: Shutterstock)
Načančaná pompa
New York, USA | oceněných restaurací: 76
V New Yorku můžete zajít do pěti tříhvězdičkových podniků, 14 dvouhvězdičkových a 57 s jednou hvězdou. Mezi nejznámější a nejvyhlášenější patří Eleven Madison Park, kde se podávají až desetichodová degustační menu, která si lze vychutnat spolu s vyhlídkou na manhattanský Madison Square Park. Nicméně podle jiných než michelinských průvodců nemá „hlavní město světa“ kromě načančané pompy moc co nabídnout. Alternativní zdroje se tak shodují, že nejlépe se v USA najíte v oregonském Portlandu. (foto: Profimedia)
Když východ potká západ
Kjóto, Japonsko | oceněných restaurací: 108
Ještě v roce 2014 bylo Kjóto nejlépe hodnocenou kulinářskou metropolí světa. Během následujících let však nedokázalo udržet krok s Tokiem a Paříží, takže mu nyní patří třetí příčka. Restaurací honosících se třemi hvězdami tam loni fungovalo osm, následováno 22 dvouhvězdičkovými a zbytkem s jednou hvězdičkou. Podle průvodce nejlepší podniky ve městě září díky své kreativitě i pokusům o prolnutí japonské kuchyně s francouzskou. Na snímku tříhvězdičková kjótská restaurace Hjotei, která zaujme minimalismem, za nímž se však skrývá dokonalost. (foto: Profimedia)
V kolébce gastronomie
Paříž, Francie | oceněných restaurací: 119
Ačkoliv se koncept moderního restauratérství a špičkové kuchyně zrodil ve Francii – a stejně tak se tam roku 1888 začal vydávat Michelinův průvodce – zaujímá Paříž v legendárním žebříčku až druhé místo. Tříhvězdičkových restaurací byste ve městě nad Seinou našli deset, a v daném ohledu tedy za Tokiem příliš nezaostává. Níže hodnocených michelinských podniků však ve francouzské metropoli působí podstatně méně. Situace se nicméně možná začíná obracet, neboť loni si první hvězdu vysloužilo hned 12 pařížských restaurací. Pařížský podnik Le Pré Catelan (na snímku) získal tři hvězdy poté, co se v něm ujal vařečky zkušený šéfkuchař Frédéric Anton. (foto: Profimedia)
Slunce a stálice
Tokio, Japonsko | oceněných restaurací: 223
Japonský cit pro detail spolu se snahou o dokonalost tvoří základní předpoklad, aby se tamní restaurace objevovaly v Michelinově průvodci velice hojně. Gurmánské centrum země vycházejícího slunce pak představuje Tokio – místní gastropodniky získaly loni celkem 223 ocenění. Těch tříhvězdičkových, tedy nejvýš ohodnocených, se v metropoli nachází hned jedenáct. Kanda, Quintessence a Joël Robuchon si přitom drží elitní pozici již od roku 2007. Restaurací se dvěma hvězdami je v Tokiu 47 a zbylých 165 podniků se pyšní alespoň jednou. (foto: Flickr, Veroyama, CC BY-SA 2.0)