Lze získat z citronu více šťávy, když ho před rozkrojením poválíte?
Jeden z oblíbených fíglů šéfkuchařů, s nímž se lze často setkat v nejrůznějších receptech, se týká citronové šťávy. Obvykle se můžete dočíst, že pokud kyselý plod před rozkrojením několikrát poválíte po stole, naruší se tím buněčné membrány a citron pak vydá víc tekutiny.
Americký barista Jeffrey Morgenthaler se rozhodl hypotézu experimentálně ověřit, zakoupil proto šedesát citronů a rozdělil je do čtyř skupin o stejné hmotnosti: Polovinu umístil do lednice, druhou nechal v pokojové teplotě a půlku z každé skupiny před rozkrojením podle zmíněné rady poválel na kuchyňské lince.
TIP: Šampaňské života: Jak připravit zdravou kombuchu?
V obou případech pak získal víc šťávy z plodů, s nimiž před krájením nijak nemanipuloval, přičemž úplné maximum poskytly citrony ponechané v lednici. Chcete-li tedy propříště „vyždímat“ z citrusů co nejvíc, přinejmenším podle popsaného pokusu nemá smysl trik z kuchařek aplikovat.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografií
Shutterstock