Kečup z rudé planety: Astrobiologové se již připravují na kolonizaci Marsu

Známý výrobce kečupů představil limitovanou edici oblíbeného dochucovadla z rajčat vypěstovaných v simulovaných podmínkách Marsu. Na jeho vývoji se podílel tým vědců z Aldrinova vesmírného ústavu Technologického institutu na Floridě
05.05.2022 - Barbora Jelínková


Rostlinky pocházejí ze skleníku Red House, kde odborníci co nejvěrněji napodobili prostředí rudé planety. Ve srovnání se Zemí panují na Marsu mnohem drsnější podmínky: Průměrná teplota dosahuje mrazivých −63 °C, v atmosféře převažuje oxid uhličitý a vše komplikuje rovněž nižší gravitace i méně slunečního záření. Osvětlení ve skleníku proto zajišťovaly speciální LED lampy a půdu nahradil písek z Mohavské pouště chudý na živiny, který se svým složením marsovské zemině blíží. 

Projekt se připravoval dva roky a samotné pěstování po uplynulých devět měsíců zajišťoval tým čtrnácti astrobiologů, s cílem dosáhnout sklizně odpovídající kvalitativním požadavkům výrobce. Láhve s kečupem pak navíc ještě letěly v balonu ve výšce čtyřiceti kilometrů nad Zemí, aby se potvrdila jejich odolnost.

Příprava na budoucnost

Ovšem pokud jde o efektivitu, stále je co zlepšovat: Celkem se podařilo sklidit „pouze“ 450 plodů, což pro masovou produkci zdaleka nepostačuje. Následující snahy výzkumníků se proto zaměří na vyšší výtěžnost. 

TIP: Pálivý experiment: Astronauti si na palubě ISS vypěstovali vlastní chilli papričky

Vesmírný kečup sice nebude dostupný zákazníkům v běžných obchodech, přesto nebyl projekt samoúčelný: Šlo o jeden z prvních případů, kdy se odborníci zaměřili na pěstování v marsovských podmínkách v dlouhodobém horizontu. Podle autorů studie znamená osídlení rudé planety jen otázku času a „vesmírné“ zemědělství tvoří nezbytný předpoklad. Dosud se přitom experimentovalo pouze s rychleji rostoucími plodinami: Částečný úspěch už se podařilo zaznamenat u quinoy, hrachu, rukoly, cibule, ječmene či kapusty. 


Další články v sekci