Hrozba v barevném balení: Jak nebezpečné jsou energy drinky?
Dva totožné produkty se na trhu nalézt nedají, i přes to, že produkce stále stoupá a obsah je téměř stejný. Nejedná se pouze o počty vyrobených kusů, ale i o přibývající značky. V roce 2016 byl obrat s energetickými nápoji odhadován na 43 bilionů dolarů, podle propočtů by se do roku 2025 mělo číslo téměř zdvojnásobit. Nejčastějšími konzumenty jsou děti (které jsou zároveň i nejohroženější skupinou), vojáci, sportovci a lidé s namáhavou prací. Tyto nápoje jsou rizikové nejen kvůli obsahu; nebezpečné jsou také situace, za jakých se konzumují.
Hrozba v barevném balení
Při neopatrném užívání energy drinků jde opravdu o život, jak ukazují studie ze zahraničí, a dokonce i několik případů z České republiky. Po požití dvou takových nápojů zkolaboval třináctiletý chlapec na sportovním zápase; upadl do bezvědomí a nastala zástava oběhu. Malý sportovec byl defibrilován a převezen do nemocnice. Kombinace velkého stresu a sportovní aktivity na vysoké úrovni spolu s energetickými nápoji však může být i smrtelná.
Smrt provázela jiný český případ, kdy sedmnáctiletý mladík zkombinoval energetický nápoj s alkoholem. Při oslavě narozenin za večer vypil dvacet plechovek nápoje míchaného s vodkou. Následky se projevily až po několika hodinách: Upadl do bezvědomí se zástavou srdce, které se již nepodařilo nahodit zpět. Celý oběhový systém fungoval naplno kvůli působení kofeinu, taurinu a cukru, proto při oživování nebylo možné srdce dál stimulovat, a tím vrátit chlapce k životu. Vypovědělo zkrátka službu z nadměrné činnosti.
Smrtící spojení
Kombinace energetických nápojů s alkoholem je často vyhledávaná především u dospělých. „Nabušený“ nápoj v tomto případě zastírá vliv alkoholu, člověk prožívá pozitivní pocity. Pití je zároveň sladké, přebíjí alkohol a opilost je cítit až po výrazně delší době. Lidé jsou takto schopni vypít více alkoholu než s jinými nápoji, účinné látky se však dostávají přímo do oběhu a mozku. Pocit nižší opilosti může vést k závažným společenským problémům v důsledku agresivního chování, vynuceného nebo nechráněného sexu, otravy alkoholem, autonehody v případě usednutí za volant atd. Drinky plné energie a alkohol se často konzumují v hudebních a tanečních klubech a na festivalech, kde mohou být také snadno dostupné drogy.
Energetické nápoje mohou spustit nemoci, které by za normálních okolností nepropukly, nebo trvale poškodit organismus. Mohou zhoršit nebo vyprovokovat astma, stát za vznikem cévní mozkové příhody, poruchy srdeční činnosti včetně infarktu, trvalého zvýšení krevního tlaku, dále mohou způsobovat trvalé problémy s nespavostí, roztržitost, hyperaktivitu, poškození paměti, bolesti hlavy, alergie, problémy se zrakem nebo závratě a trvale poškodit zažívání.
V zahraničí se setkali i s případem mladé dívky, které po pravidelném pití „energeťáků“ ochrnula polovina těla. Diagnostikovali jí hemiplegickou migrénu, která způsobuje přechodnou obrnu jedné části těla. Důvodem bylo předávkování kofeinem, který působil setrvačností a v jejím těle se nastřádal. V tomto případě bylo možné dívku vyléčit. Menší štěstí měla mladá Američanka se zálibou popíjení energy drinků od dětství. Nyní v 25 letech má problém se srdcem, které není schopné pravidelného rytmu. Je nepřetržitě sledována kardiostimulátorem, a její život je tím značně omezen.
Sladká past
Magické plechovky v sobě mají velké množství cukru. Menší čtvrtlitrové obsahují přibližně 24 g (5 kostek cukru), půllitrové 56 g (12 kostek cukru). Velké balení odpovídá maximální denní dávce přidaného cukru, kterou může zdravý člověk pojmout. Příjem celé dávky cukru najednou zároveň nese hned několik rizik. Tím hlavním je jeho jednorázové, rychlé uvolnění do krve, čímž se velmi rychle zvedne hladina cukru v krvi a dojde k výkyvu glykémie. V případě těchto nápojů se zároveň jedná o nejhorší variantu dodávaného cukru (bílý rafinovaný), který je dodáván nepřirozenou cestou.
Tato forma konzumace může vytvořit závislost na sladkých nápojích, především však může podpořit rozvoj obezity a s ní spojené cukrovky. Při obezitě se snižuje citlivost buněk vůči inzulínu, jehož hladina se za normálních okolností zvyšuje a snižuje dle aktivity člověka. Avšak snížená citlivost tento pohyb nehlídá a hladina krevního cukru a inzulínu je dlouhodoběji vyšší. S obezitou jsou spojeny i další problémy: vyšší výskyt srdečního infarktu, vyšší pravděpodobnost cévní mozkové příhody, ischemické choroby dolních končetin, postupná ztráta zraku, selhání ledvin a narušení pohybového aparátu.
Velké množství cukru samozřejmě zvyšuje i riziko narušení zubní skloviny, což je podpořeno také výskytem nadměrného množství kyselin v nápojích. Podle některých studií byla prokázána zhoršená kvalita zubů již po patnácti minutách od pozření energetického nápoje. Jeho časté popíjení ve spojitosti s méně pravidelnou péčí o zuby může vést k zubním kamenům, otokům dásní a vypadávání zubů.
Nakopnuté srdce
Další látkou, které je v plechovce víc než dost, je kofein. Za bezpečnou denní dávku kofeinu se počítá 400 mg a zároveň maximálně 200 mg jako jednorázová dávka pro zdravého dospělého jedince. Čtvrtlitrový energetický nápoj obsahuje 80–100 mg kofeinu, tedy asi jako jeden běžný šálek kávy. Tu by většina rodičů svým dětem nedoporučila a ani děti samotné ji nevyhledávají. V podstatě se jedná o tekutinu s velmi hořkou příchutí, a to je velký rozdíl oproti energetickým nápojům.
Kofein stimuluje nervový systém, což může člověk využít, potřebuje-li podpořit bdělost svého organismu. Při občasném užití energy driku v malém množství jsou rizika nízká. Avšak při předávkování kofeinem nebo jeho pravidelné konzumaci může být následkem hned několik zdravotních problémů. Velké množství kofeinu může tělo tzv. přestimulovat, to znamená přinést opačný efekt, který vede k nesoustředěnosti, nespavosti, rozvoji úzkostí nebo dokonce depresi. Zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci, větší dávka může způsobit závažné problémy s kardiovaskulárním systémem.
Kofein funguje tzv. na dluh. To znamená, že při vysoké únavě nebo akutní potřebě rychle se vzpružit dokáže pomoct, ale následně musí být v co nejbližší době doplněn kvalitní odpočinek. Konzumace kofeinu pouze oddaluje potřebu odpočinku nebo spánku, nejedná se o vyřešení nebo nahrazení této potřeby. Ve chvíli, kdy kofein přestane působit, dochází k velmi rychlému úpadku do stejné nebo i horší situace, než byla před užitím látky. Znamená to tedy, že čím více zkonzumujete kávy nebo energetických nápojů, k tím větší nebo dlouhodobější stimulaci organismu dochází, ale stále v unaveném těle.
Jedovatě růžová
Dalšími rizikovými látkami, kterými energetické nápoje překypují, jsou umělá barviva. Většina obsahuje E150d amoniakální karamel (amoniak sulfitový), jenž potravinám dodává stálou tmavě rudou až hnědou barvu. Nebylo prokázáno, že by látka byla zdravotně závadná, ale může snižovat účinnost některých léků a rozhodně patří mezi alergeny. Druhým nejčastějším barvivem je E120 košenila (kyselina karmínová nebo karmín). Barvivo se získává ze sušených těl samiček hmyzu nopálovce karmínového (Dactylopius coccus Costa), výsledná barva je červená. Košenila je derivát antrachinonu a všechny antrachinony mohou způsobovat rakovinu. U citlivých jedinců může způsobovat alergické reakce, dětskou hyperaktivitu, anafylaxii, astma, kopřivku a sennou rýmu. Pro děti je toto barvivo naprosto nevhodné.
V energetických nápojích je možné najít i benzoan sodný, který je sodnou solí kyseliny benzoové. Používá se jako konzervant v kyselém prostředí, kde zamezuje množení kvasinek a plísní. Existuje podezření, že tato látka způsobuje dětskou hyperaktivitu, může poškozovat DNA a vyvolávat některé dědičné nemoci (např. Parkinsonovu chorobu). Někteří výrobci ke stabilizaci používají i chlorid sodný, který se vyskytuje sice v malém množství (na 500 ml 0,9 g soli), ale při vypití více energetických nápojů se člověk snadno dostane přes doporučený denní příjem 5 g soli. Výrazně zvýšené množství soli nebo pravidelné vyšší dávky mohou zvyšovat krevní tlak, dochází k zadržování vody, a tím ke zvyšování objemu tekutiny v organismu. To má za následek nadměrné zatěžování ledvin, k dalším problémům může patřit osteoporóza, otoky končetin nebo ledvinové kameny.
Past vedle pasti
Taurin, který se nachází ve většině „plechu“, je v základu spíše pozitivní látkou. Jedná se o aminokyselinu, která reguluje objem buněk a je důležitá při zpracování tuků. V těle člověka se již nachází ve svalové tkáni, mozku a některých orgánech. Poskytuje materiál pro tvorbu žlučových solí, které se podílejí na zpracování tuků a pomáhají zpracovat vitamíny rozpustné v tucích. Proto jsou energetické nápoje často vyhledávány sportovci a jedinci, kteří se snaží zhubnout. Avšak taurin v kombinaci s kofeinem je velmi rizikový. Účinek kofeinu je taurinem zesílen, a navíc působí přímo v mozku.
U lidí, kteří se snaží zhubnout, často dochází k náhradě běžné stravy právě energetickými nápoji, což může vést k celkovému kolapsu organismu. Plechovkové pití totiž nemůže sloužit jako náhrada pestrého jídelníčku; při svalovém vypětí nebo snaze zhubnout bez dodávání potřebných látek může dojít k poškození nervového systému, bezvědomí, nebo i k zástavě oběhového systému.
TIP: Experiment, který se zvrtl: Studenti dostali omylem kofein jako ze 300 šálků kávy
Energetické nápoje určitě nepatří mezi běžné a potřebné potraviny, které bychom měli konzumovat, a když už, tak rozhodně ne v pravidelných intervalech. Připouštíme, že při občasné konzumaci mohou zdravému dospělému člověku pomoct s náhlou potřebou povzbuzení. Tehdy je vhodné vybírat nápoje, které obsahují místo umělých barviv, sladidel a konzervantů přírodní varianty těchto látek. Chuť i barvu dostatečně zajistí ovocné šťávy (např. limetková, citrónová nebo pomerančová) a konzervanty hravě nahradí přírodní kyselina citrónová nebo askorbová. Děti a mladistvé raději podporujte v přirozeném získávání energie v podobě pravidelné vyvážené stravy, složených cukrů, sportovních aktivit a dostatečného odpočinku.
Mládí v ohrožení
Pití velkého množství energetických nápojů je rizikové pro každého, avšak nejohroženější skupinou jsou děti a mladiství. Podle norské studie pije tyto nápoje 50 % dospívajících mezi 10–18 lety a polovina z nich někdy pocítila vedlejší účinky. Jejich spotřeba stále stoupá a jsou oblíbené u čím dál mladších dětí. V několika evropských zemích se diskutuje o zákonu, který by zakázal jejich prodej osobám mladším 18 let, v Německu už zákon funguje několik let. V mnoha zemích opatření zavedly přímo obchody bez nařízení státu jako prevenci a společenské opatření. V České republice se o zákonu mluví od roku 2015, k žádnému zásadnímu pokroku ale zatím nedošlo.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografiíShutterstock