Dračí dech z Glasgow: Zmrzlina, která pálí jako samo peklo
Od zmrzliny čekáme všechno jiné, než že naše chuťové pohárky rozpálí do běla. V případě pochoutky Respiro del Diavolo od cukráře Martina Bandoniho ze skotského Glasgow to ale rozhodně neplatí. Jeho chladivá pochoutka se na Scovilleho stupnici pálivosti vyrovná i těm nejpálivějším šampionům.
Recepturu pro svou pálivou zmrzlinu si Martin přivezl z Itálie, kde ji podle jeho slov používají cukráři jako cechovní test odvahy. Zmrzlina, která dostala své jméno podle místa kde se italský slet cukrářů koná, dosahuje těžko uvěřitelných 1 569 300 SHU, což odpovídá některým druhům papričky Carolina Reaper, donedávna šampiona v pálivosti mezi chilli papričkami.
TIP: Pikantní rekord: Paprička Pepper X je nejpálivější v historii
A jak taková pálivá zmrzlina vlastně chutná? Pokud si potrpíte na pikantní chutě, bude vám podle Martina Bandoniho jeho novinka chutnat. „Její chuť je zvláštní, je chladivá jako zmrzlina a zároveň i velmi ostrá,“ popisuje zážitky s Dračím dechem Martin. Glasgowský zmrzlinář zatím počítá s omezenou produkcí své zmrziny. „Uvidíme, jaký bude o novinku vlastně zájem,“ dodává majitel cukrárny Aldwych Cafe ze západní části Glasgow. Dosavadní reakce zákazníků jsou prý ale velmi pozitivní.
-
Zdroj textu
Scottish Daily Record
-
Zdroj fotografií
Aldwych Cafe and Ice Cream Parlour | Facebook