Chemie místo krabů: Z čeho se vyrábějí tyčinky surimi?

Máte rádi tzv. krabí tyčinky? Ačkoliv by název naznačoval, že má spotřebitel co do činění s výrobkem z mořských plodů, opak je pravdou
20.09.2022 - Barbora Jelínková
Wikimedia Commons, Natto, CC BY-SA 3.0)

" data-thumb="/sites/default/files/styles/x_100/public/clankyold/obrazky/1/6/6/3/6/2/5/1/6/0/kanikama.jpg?itok=zdmUoX19" data-img="/sites/default/files/styles/x910_600/public/clankyold/obrazky/1/6/6/3/6/2/5/1/6/0/kanikama.jpg?itok=a3z6Bpp6" data-full="/sites/default/files/styles/x1200/public/clankyold/obrazky/1/6/6/3/6/2/5/1/6/0/kanikama.jpg?itok=4txSrqbT">


Ačkoliv by název naznačoval, že má spotřebitel co do činění s výrobkem z mořských plodů, opak je pravdou: Běžně dostupné „krabí“ tyčinky neboli „surimi“, jak se jim říká v rodném Japonsku, zpravidla neobsahují ani gram krabího masa. Dokonce i v zemi původu jde o pouhý obchodní název a hlavní surovinu tvoří maso ryb, jež svou chutí připomíná korýše.

TIP: Zapovězené kalorie: Těmhle potravinám se raději vyhněte!

Ovšem zatímco v originální japonské verzi deklarované ingredience skutečně naleznete, ve složení těch tuzemských zpravidla figurují v množství nižším než 40 %; navíc jde o rozemleté zbytky s minimální nutriční hodnotou. Mezi ostatní přísady patří škrob, cukr, vaječné bílky, rostlinný olej, stabilizátory, aromata a další chemické přísady, přičemž nechybí ani nezbytné barvivo, jež vytvoří charakteristický červený odstín. 


Další články v sekci