Červené, nebo bílé? Španělská vinice chce prorazit s modrým vínem
Španělsko je zemí, kde slovo „tradice“ není jen prázdným pojmem a víno k této tradici patří takřka neodmyslitelně. Pro Aritze Lópeze jde o ideální místo pro začátek vinné revoluce. Jeho modré víno Gïk Blue kombinuje červené a bílé hrozny s organickými pigmenty.
Gïk Blue spojuje přírodu a technologii. Je směsí různých druhů červených a bílých hroznů a dvou organických pigmentů, které ho zabarví do modra - anthokyaninu a indigotinu, sloučenin používaných jako potravinářské barvivo. Podle Lópeze je určené především konzumentům, kteří nechtějí znát tisíce pravidel, aby si dali skleničku.
Ne všichni ale nadšení z modré novinky sdílí, objevují se i skeptické hlasy označující modrý nápoj za „antivíno“ a přirovnávají jej k jinému nevydařenému španělskému počinu – jahodovému ginu.
Zda si modrá novinka najde cestu na vinné lístky restarací ukáže až čas, již nyní se Gïk Blue prodává v 25 zemích světa a chystá se jeho cesta na americký trh.
-
Zdroj textuBBC Travel
-
Zdroj fotografiíGïk Blue