Až do dna a ještě níž
Ráj produktů, dříve publikováno, 1. místo | Remko Kraaijeveld, Nizozemí
Že se dá téma hédonismu a radosti z jídla i života zpracovat s nadsázkou a vtipem, dokázal Remko Kraaijeveld při vytváření kuchařky pro cateringovou společnost Smokey Goodness. Firma se specializuje na uzená a grilovaná jídla pro velké kulturní akce a přála si zachytit své zaměstnance na jediném snímku. Fotograf jim vyhověl unikátní kompozicí, která vznikla naživo, bez pomoci photoshopu.
Chudí, ale šťastní
Rodinné jídlo, 1. místo, celkový vítěz | Chuaj-feng Li, Čína
Snímek přípravy oběda vznikl v říjnu 2016 v okrese Li-čeng, v severočínské provincii Šan-si. Region v HDP na hlavu hluboce zaostává za průměrem země, ačkoliv se tam nacházejí uhelné a bauxitové doly poskytující největší zdroje zmíněných surovin v lidové republice. Většina obyvatel pracuje právě v těžařském průmyslu, který ovšem vysoké výdělky nenabízí. Fotografie porotce zaujala kontrastem chudého prostředí a rodinné intimity.
Sušení okry
Svoz sklizně, 1. místo | Dilek Uyar, Turecko
Okru neboli ibiškovec jedlý pěstovali už Egypťané před čtyřmi tisíci lety. K vaření lze využít listy, lusky i květy, plodina však produkuje lepivou a vazkou tekutinu, a proto orientální kuchaři často pracují pouze s úplně vysušenou zelení. Květy při dobrém uskladnění vydrží bez jakékoliv konzervace a dodají příjemnou ořechovou příchuť lehkým jídlům, třeba salátům. Ženy na snímku je navlékají na šňůry a chystají k sušení, aby se daly zužitkovat i v zimě.
Scéna z hloubi věků
Jídlo na poli, 1. místo | Harry Williams, Velká Británie
Obraz jako z artušovského mýtu se podařilo zvěčnit na blíže neurčeném místě, nejspíš v pahorkatině na severu Anglie či ve skotských Lowlands, kde chovají až tunové krávy plemene longhorn. Časné ráno, závoje mlhy, ruiny hradu a pastevec v sedle – na západě Evropy vídaný už jen vzácně – tvoří scénu, kterou porota ocenila prvním místem.
Sek! Sek!
Akční jídlo, 1. místo | David Thompson, Tchaj-wan
Řezníci na tradičním masném trhu v tchajwanské metropoli Tchaj-pej se musejí pořádně otáčet, aby stihli čerstvě poražená zvířata naporcovat pro časné ranní zákazníky. Noční trhy s jídlem se nacházejí ve čtvrti Wan-chua, přímo ve starém srdci města plném křivolakých uliček, bister a neonů.
Déšť rýžových nudlí
Cena Fujifilmu za inovaci, 1. místo | Abdul Momin, Bangladéš
Nudle tvoří nedílnou součást jídelníčku po celé Asii už proto, že jejich příprava není nijak složitá. Z rýžové mouky se zadělá husté těsto, protlačí se skrz kráječ a výsledek se nechá pomalu schnout pod rozžhavenými plechovými střechami sušíren. Bangladéšský dělník na snímku kontroluje, zda jsou nudle ještě vlhké.
Slepičí nadílka
To nejlepší ze sklizně, 1. místo | Emma Sheldrakeová, Austrálie
Emma Sheldrakeová si předsevzala, že vytvoří obraz hodný Rembrandta, a podle názoru poroty se jí to podařilo. Neživé rekvizity pro snímek pocházejí z francouzského statku a datují se zhruba do roku 1800. Stylizace a barevné ladění pak mají připomínat zemitou paletu, s níž tvořili holandští barokní mistři.
Podzimní pokladnice
Stylizace jídla, 1. místo | stylista Martin Grünewald a fotograf Frank Weinert, Německo
Snímek odkazující na slavnou tradici zátiší barokních mistrů soutěžil v kategorii Stylizace jídla, kde se zmíněný trend aktuálně těší značné popularitě. Barevnost i kompozice daly vzniknout obrazu, který je prakticky k nerozeznání od svých předchůdců ze 17. století, a to včetně vybraných druhů zeleniny.
Úsměv, prosím!
Svatební fotografie, 1. místo | John Armstrong-Millar, Francie
Nejslavnostnější den, vyvrcholení vztahu a příslib zářné budoucnosti – to vše symbolizuje společné krájení svatebního dortu, které musí vypadat jako z reklamního katalogu… Nebo taky ne. Fotograf zachytil stěží opakovatelné překvapení, jež dokonale kontrastuje s „načančanou“ parádou okamžiku.