2 500 litrů na sáček rýže: Kolik vody je zapotřebí k výrobě potravin?

Tušíte, kolik je potřeba vody, aby se zaplnil váš stůl s nedělním obědem? Abychom například dostali jeden kilogram rýže, je nutné pro zavlažování dodat nejméně 2 500 litrů vody. To je více vody, než kolik jí spotřebuje průměrná čtyřčlenná česká rodina za čtyři dny
14.03.2021 - Marek Telička


Podle údajů Institution of Mechanical Engineers až 50 % všech potravin vyrobených na světě končí každý rok jako odpad. Kolik vody je ale zapotřebí k jejich výrobě?

Pro vypěstování jednoho kila pšenice je zapotřebí 500 až 4 000 litrů vody. Kilogram chleba si vyžádá 1 600 litrů a jedna pizza zhruba 1 200 litrů vody. Masný průmysl je na tom v tomto směru ještě hůř - na jeden kilogram hovězího masa je třeba vynaložit zhruba 15 tisíc litrů vody, u skopového jde o zhruba 10 tisíc litrů, vepřového 6 tisíc litrů a u nejméně nákladného kuřecího přes 4 tisíce litrů vody.

Na výrobu jednoho kilogramu cukru z cukrové třtiny je zapotřebí 210 litrů vody. Jde tak o zhruba stejné množství vody jakou je třeba vynaložit na vypěstování kilogramu hlávkového zelí, rajčat nebo čtvrtlitrové sklenice mléka.

Obrovská spotřeba vody jde na vrub také textilnímu průmyslu - vodou, která je třeba pro vypěstování 250 gramů bavlny, z níž je možné zhotovit jedno tričko s krátkým rukávem, by bylo možné naplnit zhruba 35 van.

TIP: Jak se krade voda: V některých částech planety se z vody stal luxus

Ekonomové mluví o vodě, která je v pěstování a zpracování mezinárodně obchodovaných výrobků vázána, jako o vodě „virtuální“. Souhrn obchodu se odhaduje na zhruba tisíc kubických kilometrů vody ročně, což reprezentuje dvacetinásobek toku řeky Nil. Téměř desetina veškeré vody použité k zavlažování plodin vstupuje do mezinárodního obchodu s virtuální vodou. Voda tak putuje v množství a na vzdálenosti, které jsou mimo nejdivočejší představy všech vodohospodářských inženýrů.

Potravina (1 kg)Spotřeba vodyPotravina (1 kg)Spotřeba vody
Čokoláda17 000 litrůRýže2 500 litrů
Hovězí maso15 000 litrůChléb1 600 litrů
Skopové maso10 000 litrůPizza1 200 litrů
Bavlna10 000 litrůJablka820 litrů
Vepřové maso6 000 litrůBanány790 litrů
Máslo5 500 litrůBramboryzelí290 litrů
Kuřecí maso4 300 litrůHlávkové zelí230 litrů
Sýr3 000 litrůRajčata210 litrů
Olivy3 000 litrůVejce200 litrů
zdroj: Institution of Mechanical Engineers (IME)

Další články v sekci