Žhavá zmrzlina z japonské Fukušimy: Sněz ji, když to dokážeš!
Zmrzlina může chutnat všelijak – ochutnat tak můžete mraženou pochoutku s příchutí citronu s olivovým olejem, pečených mušlí, bazalky, humřích rolek nebo třeba slaniny. V japonské prefektuře Fukušima zájemcům servírují zmrzlinu vylepšenou papričkami habanero. Pikantní pochoutka je k mání v několika stupních ostrosti, přičemž tu nejpálivější mohou odvážlivci sníst zcela zdarma – pokud ji tedy dokážou pozřít. Předtím ale musejí podepsat čestné prohlášení, které zbavuje prodávajícího jakékoli odpovědnosti za možné následky konzumace.
Většina papriček habanero dosahuje pálivosti 200 000 – 300 000 Scovilleových jednotek pálivosti (SHU). Pro srovnání kajenský pepř má 30 000 – 50 000 SHU, paprička Trinidad Moruga Scorpion má 2 000 000 SHU a pepřové spreje mezi 2 000 000 až 5 300 000 SHU.
TIP: Pochoutka z hlodavců: V Ekvádoru nabízejí zmrzlinu s příchutí morčat
Nápad na pálivou zmrzlinu vznikl krátce po fukušimské katastrofě v roce 2011. Zdejší farmáři z vesnice Hirata přišli v důsledku obav z radiační kontaminace svých plodin o zákazníky a hledali nový zdroj obživy. Několik farmářů proto vsadilo na papričky habanero, žádný velký ohlas ale novinka nepřinesla. V roce 2015 tak spíše z nouze vznikl nápad používat pálivé papričky jako přísadu do zmrzliny. Nezvyklá příchuť překvapivě slavila úspěch a zmrzlina Habanero se časem stala novým symbolem vesnice a velkým turistickým lákadlem.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografií