Zelenina plukovníka Sanderse: KFC testuje bezmasé kuřecí nugety
Atlantská pobočka KFC hostila minulý týden vskutku revoluční experiment. V jinak přísně masožroutské restauraci nabídla svým zákazníkům bezmasé kuřecí nugety. Maso, či přesněji dochucenou směs rostlinných proteinů, fastfoodovému řetězci dodala společnost Beyond Meat z kalifornského El Segundu, která se masnými náhražkami zabývá již zhruba dekádu. Ostatně výrobky této značky jsou dostupné i na českém trhu.
Bezmasý experiment se podle všeho vydařil nad očekávání – várka „smažených zázraků z Kentucky“ se vyprodala během zhruba pěti hodin a zájemci o bezmasé kuře si museli vystát pořádnou frontu. Podle zástupce pobočky firma prodala za necelý den tolik bezmasých nugetů jako běžných kuřecích porcí za celý týden.
TIP: Impossible Whopper: Burger King přichází s bezmasým ekologickým hamburgerem
Přestože přesné složení bezmasé novinky plukovníka Sanderse není známé, má jít o směs sójového a hrachového proteinu, rýžové mouky a mrkvové vlákniny. Chybět pochopitelně nesmí spousta koření a potravinářských přísad – kvasnicového extraktu, rostlinného oleje a soli. Odborníci na zdravou výživu nicméně podotýkají, že přestože základní ingredience jsou sami o sobě poměrně zdravé a plné důležitých aminokyselin a také železa, v celku jde stále o smažený pokrm, který již zásady zdravého stravování příliš nesplňuje. KFC navíc své bezmasé a masné produkty připravuje ve společné kuchyni (a nejspíš i ve společných fritézách), zelená novinka tak patrně neosloví ani ortodoxní vegany.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografiíBeyond Meat