Sladká bílá lahůdka: Japonské bílé jahody se vyvažují zlatem
Bílé jahody představují ceněnou pochoutku na japonském trhu s luxusním ovocem. Ve skutečnosti existuje několik bílých odrůd, za tu vůbec nejdražší je považována odrůda Shiroi Houseki.
Sladké bílé zlato
Tuto speciální odrůdu bílých jahod vyšlechtil na své farmě v Karatsu zhruba před čtyřmi lety Yasuhito Teshima. Tento japonský pěstitel strávil několik let křížením různých odrůd, než se mu podařilo vyprodukovat velké jahody, které jsou bílé na povrchu i uvnitř.
Tajemstvím jeho bílého drahokamu je omezení slunečního záření, které v ovoci produkuje antokyany – ve vodě rozpustné pigmenty barvící plody do červena (nebo například v případě květů pomněnek do modra). Podle Teshimy nemá barva vliv na samotnou chuť – bílé jahody jsou sladké a velmi lahodné.
Stejně jako většina exkluzivních produktů, jsou i speciální bílé jahody pořádně drahé – japonský pěstitel svou lahůdku nabízí jednotlivě za 10 dolarů (přibližně 235 korun), případně v omezených malých baleních za 40 dolarů (940 korun).
-
Zdroj textu
Great Big Story
-
Zdroj fotografiíTeshima Farms