Nezákonná žízeň: Ukrajinské úřady zadržely černobylskou vodku
S nápadem destilovat vodku z jablek rostoucích v zapovězené oblasti Černobylu přišel britský vědec Jim Smith, který se katastrofou zabývá od roku 1990. Ukázalo se totiž, že se při výrobě alkoholu jakákoliv kontaminace neutralizuje a výsledný nápoj nemá – alespoň co se radioaktivity týče – jiné vlastnosti než běžná vodka.
Prvních 1 500 láhví značky Atomik však letos v březnu abavila hlavní ukrajinská civilní kontrarozvědka SBU a jako důvod uvedla, že mají špatné kolky. Smith nicméně obvinění vyvrací, s tím že zásilka mířila na britský trh a kolky byly v pořádku. Celý zátah je zkrátka pochybný a dal by se označit za šikanu. Zatímco tedy Smithova naděje na zajímavý byznys skončila již v zárodku, příslušníci SBU svou akci zřejmě dobře zapili.
TIP: Nový život v Černobylu: Místo jaderné katastrofy dnes žije vlastním životem
Na přípravě vodky Atomik se kromě Smitha spolupodíleli i další vědci, kteří pracují vně 4 000 kilometrů čtverečních velké uzavřené černobylské zóny. Jejich studie mají ukázat, zda by obilí a další potraviny pěstované v této zóně mohly být použity k výrobě produktů, které je bezpečné konzumovat a vrátit tak půdu kolem vyloučené zóny zpět k produktivnímu využití. To je v tuto chvíli nezákonné.
Tři čtvrtiny zisku z prodeje vodky hodlá společnost Chernobyl Spirit Company věnovat obyvatelům žijícím v postižené oblasti. „Nyní, 30 let po nehodě, je myslím nejdůležitější zaměřit se na ekonomický rozvoj oblasti. Ten je v tuto chvíli důležitější než radioaktivita,” uvádí Smith a dodává, že míra radiace se od roku 1986 stále snižuje, míra sociální a ekonomické zaostalosti této části země však nikoliv.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografií
Profimedia