Nejluxusnější pochoutka: Nizozemský restauratér vytvořil nejdražší hamburger na světě
Nápad vyrobit nejdražší hamburger na světě dostal restaurace De Daltons Robbert Jan de Veen vlastně náhodou. Na internetu narazil zápis v Guinnessově knize rekordů o dosavadním nejdražším hamburgeru, který před 10 lety vyrobila jedna restaurace v Oregonu. Jejich „pětitisícový“ burger ale vážil 352 kilogramy. „Tohle přece není žádný rekord,“ řekl si Robbert. „Opravdový nejdražší hamburger by přece měl sníst jeden člověk“. Rychle se proto pustil do plánování a příprav.
Kvůli zuřící pandemii koronaviru byla v době příprav většina restaurací v Nizozemsku zavřených a nekonaly se ani žádné kulinářské výstavy. Robbert se proto rozhodl, že výtěžek z jeho „superhamburgeru“ poputuje a charitu. Přípravy nakonec zabraly pět měsíců a výroba samotného hamburgeru devět hodin.
TIP: Japonský kupec zaplatil rekordní sumu za luxusní šunku: Vyšla ho na 300 tisíc korun
Robbertův nechutně drahý hamburger Golden Boy obsahuje jen ty nejluxusnější ingredience – těsto na pečivo je ozdobené plátky jedlého zlata a vyrobené z mouky a vyhlášeného šampaňského Dom Perignon. Maso pochází z japonského hovězího Wagyu, nechybí ani kaviár Vyzy velké, sušená šunka Jamón ibérico, pravý anglický chedar Wyke Fams nebo kousky lanýžů. Vše doplňuje barbecue omáčka vyrobená z cibetkové kávy, vzácné sudové whisky Macallan a kachních vajec s trochou šafránové pažitky. Ingredience se podle Robberta Jan de Veena velmi dobře doplňují a chutě jsou intenzivní.
Prvním, kdo měl tu čest ochutnat „Zlatého chlapce“ byl Robèr Willemse, předseda Královské nizozemské asociace pro potraviny a nápoje, jako ocenění za svou práci. Pět tisíc eur, utržených za nejluxusnější hamburger na světě, pak putovalo na konto potravinové banky.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografií
De Daltons ©