Nejdražší porce hranolků: S lanýži a omáčce ze šampaňského, sypané zlatem
Mezinárodní den hranolků se slaví 13. července. Ovšem zatímco pro většinu z nás jde o nezdravé, ale o to chutnější a vlastně úplně jednoduché jídlo, newyorská restaurace Serendipity 3 měla jiný názor. Na oslavu zmíněného pokrmu proto připravila noblesní verzi: Smaží se v husím sádle, podává se s omáčkami z nejdražších šampaňských a její chuť posouvají za hranici všednosti také lanýže. Navíc je celý talíř posypaný jedlým prachem z 23karátového zlata, a porce tak vyjde na 200 dolarů (v přepočtu přibližně 4 900 korun).
Autory tohoto speciálního menu jsou Frederick Schoen-Kiewert a Joe Calderone, špičkoví šéfkuchaři s třicetiletou praxí. Jak lze z použitých ingrediencí odhadnout, nejde o nikterak dietní pochutinu. Sám Kiewert se vyjádřil, že u některých konzumentů měl obavy o jejich zdraví: „Za celou svou kariéru jsem nikdy neviděl nikoho, kdy by vypadal jako někteří po snědení Crème de la Crème Pomme Frites.“
TIP: Zážitková gastronomie za desetitisíce: 5 nejdražších gurmánských pochoutek
Přesto je poptávka na straně zákazníků restaurace nad očekávání. Místa k sezení byla v restauraci vyprodaná během 48 hodin a majitelé museli dokonce objednávky omezit – jejich výrobní cena je totiž podle šéfkuchařů vyšší, než za kolik je strávníkům nabízejí. Crème de la Crème Pomme Frites si každopádně vedle zájmu gurmánů vysloužil i zápis do Guinessovy knihy rekordů.
-
Zdroj textu
-
Zdroj fotografií