Japonští vědci přišli na způsob, jak vytvořit slunci odolnou zmrzlinu

Odvěký problém s tající zmrzlinou se podařilo vyřešit japonským vědcům. Pomohla jim náhoda
08.08.2017 - Zuzana Rychlá


Podobně jako tolik velkých objevů stála i u zrodu nerozpustitelné zmrzliny náhoda. Japonští vědci z centra Biotherapy Development Research v Kanazawě zkoušeli najít využití pro jahody, které nejsou vhodné pro prodej v podobě čerstvého ovoce. Reagovali tak na tehdejší problémy zemědělců postižených v roce 2011 zemětřesením, kteří kvůli tomu nebyli schopni dodávat na trh dostatečně konkurenceschopné ovoce. 

TIP: 7 užitečných vynálezů, které vznikly díky náhodě

Vědci požádali místního cukrářského mistra, aby vytvořil jim krém s příměsí polyfenolu – přírodní látky obsažené ve zvýšené míře právě v jahodách. To se sice neukázalo jako příliš praktické, neboť krém po přidání látky okamžitě ztuhl, zajímavý objev byl ale na světě.

Podle Takeshi Toyoda má polyfenol tu vlastnost, že zabraňuje oddělení vody od tuku. Zmrzlina tak drží mnohem déle svůj tvar i v teplém prostředí. Takto vylepšená zmrzlina si dokázala udržet takřka nezměněný tvar i během pokusu, kdy byla po dobu pěti minut vystavena teplému vzduchu ze sušičky. Dobrou zprávou pro milovníky zmrzliny je i skutečnost, že polyfenol žádným způsobem neovlivňuje chuť výsledného produktu.

  • Zdroj textu

    asahi.com

  • Zdroj fotografií
    Facebook | Kanazawa Ice

Další články v sekci